Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013

Γίνονται έρευνες για «χημικό» κομπιούτερ; CO*-mputer;
* Το CO είναι ο χημικός τύπος του μονοξειδίου του άνθρακα.

 Οι επιστήμονες της IBM, στα πλαίσια της αναζήτησης ολοένα και μικρότερων ηλεκτρονικών συστημάτων, δημιούργησαν το μικρότερο μοριακό, αυτή τη φορά, κύκλωμα υπολογιστή στον κόσμο. Το κύκλωμα αυτό έχει λογικά-ψηφιακά στοιχεία (λογικές πύλες) περίπου 260.000 φορές μικρότερα από αυτά που χρησιμοποιούνται ήδη στα πιο εξελιγμένα κυκλώματα πυριτίου (τσιπ «σιλικόνης») και καταναλώνει ενέργεια περίπου 100.000 φορές λιγότερη.
Το αριστερό μόριο CO “σπρώχνεται” προς την πρώτη τριάδα
με τη βοήθεια σαρωτικού μικροσκοπίου σήραγγας
και αρχίζει το «ντόμινο».
 Χρησιμοποιήθηκαν μόρια Cδ+Oδ-, που είναι πολικά, τοποθετημένα σε σειρά τριάδων, με την ίδια πολικότητα, πάνω σε επιφάνεια ατόμων χαλκού με τη χρήση νανοτεχνολογίας. Η κατάσταση των μορίων είναι σχετικά ασταθής. Η «εισαγωγή» μιας πληροφορίας, δηλαδή το πλησίασμα ενός άλλου μορίου CO, οδηγεί σε αποσταθεροποίηση. Η συνδυασμένη άπωση των δύο μορίων σπρώχνει το μεσαίο στην επόμενη σταθερότερη θέση πάνω στην επιφάνεια, σε “λακούβα” ανάμεσα σε άτομα χαλκού, επηρεάζοντας με τον ίδιο τρόπο την επόμενη τριάδα κ.ο.κ. Με άλλα λόγια “χαλιναγωγήθηκαν” οι αλληλεπιδράσεις ατόμων και μορίων, δημιουργώντας ένα ντόμινο που μεταφέρει την πληροφορία. Ένα άθικτο μεσαίο μόριο στην τριάδα αντιστοιχεί στο 0 της δυαδικής γλώσσας και ένα “σπρωγμένο” στο 1.


 
Στο αριστερό σχήμα η σειρά τριάδων είναι άθικτη. Στο δεξιό σχήμα, που παριστάνει μια μοριακή λογική πύλη AND, έχει εισαχθεί πληροφορία (το 1) μόνο στην είσοδο X και μεταφέρθηκε. Πρόσεξε ότι το ντόμινο δεν επηρέασε τη σειρά τριάδων από την είσοδο Y προς την έξοδο, που δε θα δώσει πληροφορία (το 0).Τα παραπάνω αποτελούν μια σημαντική αρχή. Το μοριακό κύκλωμα δεν μπορεί εύκολα να απαναρυθμιστεί, δηλαδή κάθε μόριο να επιστρέψει στην αρχική του θέση. Η έρευνα συνεχίζεται…
________________________________________________________________________________________________________ 
για τις λογικές πύλες
 Μια λογική πύλη (logic gate) είναι ένα «εξάρτημα» που τροποποιεί τα εισερχόμενα δεδομένα με βάση κανόνες της λογικής. Κατάλληλος συνδυασμός τέτοιων πυλών οδηγεί στην εκτέλεση υπολογισμών. Για παράδειγμα, η λογική πύλη AND έχει δύο εισόδους, κάθε μία δέχεται 0 ή 1, και η έξοδός της θα είναι 1, αν και οι δύο είσοδοι είναι 1, διαφορετικά θα είναι 0.

_______________________________________________________________________________________________________________________
Πηγή:IBM, http://www.research.ibm.com.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου